Skiërs gered na instorten liftmast

  • Jochem

    Skiërs gered na instorten liftmast

    Uitgegeven: 17 december 2008 09:44

    Laatst gewijzigd: 17 december 2008 10:10

    AMSTERDAM - Meer dan vijftig skiërs zijn door de brandweer uit liftcabines gehaald nadat een van de masten van de kabelbaan gedeeltelijk was ingestort. Het ongeluk gebeurde dinsdag in het Canadese skioord Whistler, waar in 2010 de Olympische Winterspelen zijn gepland.

    De brandweer had ongeveer drie uur nodig om alle 53 mensen uit de ongeveer dertig cabines te halen. Hoewel vijf mensen naar het ziekenhuis werden gebracht raakte niemand ernstig gewond, zei de politie. De half ingestorte mast werd tijdens het reddingswerk door een kraan overeind gehouden.

    Een man die in een cabine zat die op de grond terechtkwam deed voor de tv verslag van het angstige avontuur. Hij hoorde de toren instorten, vertelde hij. De cabine begon te zwaaien, stortte omlaag en viel op de grond. Via een door de val gebroken ruit konden de passagiers naar buiten klauteren. Sommigen klaagden over rugpijn en een man had een bebloed hoofd.

    Er kwam ook een cabine neer op een overdekte busstandplaats. Andere cabines bleven boven de grond hangen.

    Heel dankbaar

    De mast die instortte stond niet ver van het vertrekpunt van de skilift en de cabines bevinden zich daar normaal negen meter boven de grond, zei de leiding van het skioord in een persbericht.. “We zijn heel dankbaar dat niemand ernstig gewond is geraakt.”

    Het skioord heeft pas een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen die de pieken van de berggebieden Whistler en Blackcomb met elkaar verbindt. Die hangt 435 meter boven de grond en is daarmee de hoogste ter wereld. Het ongeluk gebeurde met een andere lift.

  • JW

    Slordig, zoiets mag in feite niet gebeuren !

    En met 435 m de hoogste te wereld ? ‘t Is maar hoe je het bekijkt. De cabine naar de Aig Midi (Chamonix) gaat vanaf de laatste pijler zo’n 800 m vrij steil omhoog. Zó steil dat de draagkabel bovenaan bijna tegen de cabine komt. De steile rotswand onder de baan is natuurlijk niet 400 m eronder, maar als de cabine zou vallen zou dat een val van heel wat meer hoogtemeters betekenen..

  • Snowzone

    ;-) Ik denk niet dat ze onder die criteria een lift zullen aanprijzen…..

    “De lift, die als de cabine zou vallen, de grootste val in hoogtemeters maakt”

  • K.K.

    Dan weet je meteen waarom je een helm op moet met wintersport.

    K.K.

  • atomic

    Het kan nog hoger. In de spaanse Picos de Europa, in de buurt van Potosi (of zoiets) hebben we in een een cabine lift gezete die een hoogteverschil van bijna 1000 meter overbrugt zonder dat er een pilaar tussen staat.

    Gelukkig bleeft die gewoon hangen.

    Ik heb ook wel eens in de Peclet gondels in Val Thorens gezeten tijdens een technische storing. De lift stopte abrubt met als gevolg dat de gondel flink op en neer deinde. Na ongeveer een minuut ging de lift weer draaien maar 10 seconden later stond de lift weer met een ruk stil. Dit herhaalde zich elke keer todat de gondel boven was. Gelukkig hadden wij maar twee gondels voor ons dus waren we nog relatief snel boven. Andere gondels zijn langer op deze manier onderweg geweest.

    Maar het doemscenario van brekende kabels, een vallende gondel en het daarna met gondel van de berg af rollen ging wel door mijn gedachten. En niet alleen bij mij want het was gespannen stil in de gondel met telkens een angstkreet als de gondel weer stil kwam te hangen.

  • Ronaldski

    Nog een link met foto's.

    www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1096362/Cable-car-crash-leaves-50-passengers-dangling-mid-air.html

  • JW

    Blijft toch een bizar ongeval.

    De mast lijkt gewoon bij de overgang afgebroken. De afstand tot de andere palen is helemaal niet groot, er was zo te zien geen extreem weer (b.v. heel veel wind of zo). Een ski-uitstapje van een groep extreem dikke mensen :?

    Je vraagt je toch af of zo'n baan voor het skiseizoen wel goed gecontroleerd is.

  • Ronaldski

    De mast lijkt inderdaad bij een overgang afgebroken. Maar zelfs met een forse overbelasting mag dit niet gebeuren. De nieuwe Peak2Peak lift ook in Whistler hebben ze getest met in alle 28 gondels betonnen blokken met een gewicht van 2250 kg per gondel.

  • Ronaldski

    Zie ook www.timesonline.co.uk/tol/travel/winter_sports/article5359287.ece

  • JW

    Kritisch artikel, en terecht ! Vooral als je ziet dat er al eerder wat is misgegaan in dit gebied. Geen beste beurt voor een Olympisch skigebied.