Terug uit de Haute Maurienne

  • skismurf

    In het kader van beter laat dan nooit…toch maar een verslagje

    26 december vroeg in de ochtend vertrokken met bestemming Lanslebourg, Val Cenis. na een voorspoedige reis, kwamen we aan het einde van de snelweg in Modane aan en daar ging de regen over in sneeuw. Altijd fijn een verse laag poeder. na een korte trip door een besneeuwd avondlandsschap kwamen we aan in ons hotel.

    27 december , stralende zon, snel skipas gehaald voor Val Cenis en gaan…. . Nu blijkt dat de sneeuw van de kerstdagen een echt kerstgeschenk is geweest; zonder dat was er erg weinig overgebleven om normaal te skiën.nu nog zijn de laaggelegen rode pistes allemaal dicht, “manque de neige” of volledig kaalgeschraapt. Langzaam aan gaan alle pistes open, bovenin het gebied klinken soms nog aardige knallen.de wachtrijen bij de liften vallen eigenlijk wel mee.

    Het gebied is middelgroot , je doorkruist de piste kaart van links naar rechts en vv met gemak in 1 dag. Het ligt op een noordhelling en daarmee behoorlijk koud, zeker in december. Termignon , wat verbonden is met Val Cenis, ligt wel wat sneller in de zon. Laat in de middag baden de hoger gelegen pistes heerlijk in de zon . Enig minpuntje , een aantal pistes boven op de col de mont cenis staan wel op de kaart, maar zijn (nog?) helemaal niet uitgezet.

    Als je apres ski zoekt; Ga niet naar Lanslebourg. Twee bar-cafe's , beiden niet eens voor een kwart vol gezien. Lanslevillard, het dorp verderop, weet ik niet, daar hebben we geen apres gedaan

    28 december, bewolkt , beetje zon. we besluiten naar La Norma te gaan . Leuk afwisselend gebied. met voor elk wat wils. snelle liften om het dorp uit te komen, daarna moet je wat meer geduld hebben. Ook hier was in de ochtend niet het gehele gebied open en moesten er nog lawines afgeschoten worden, beetje vreemd, de laatste sneeuw dateerde alweer van 1,5 dag terug De sneeuw kwaliteit laat te wensen over, zwaar te wensen….. het wordt een dag van keien slalommen . de afdalingen naar het dorp, en het centrale skiplein zelf zijn nauwelijks bedekt met sneeuw. boven is het gelukkig iets beter. Na de lunch steekt er een pittig windje op en dient de voorspelde 5 cm sneeuw zich aan. de hooggelegen liften gaan 1 voor 1 dicht.

    Al met al een leuk gebied, te weinig sneeuw, mishandelde ski's en opvallend veel Nederlanders.

    's avonds sneeuwt het , de voorspelde 5 cm , worden er zo'n 20 in het dal

    29 december. na sneeuw komt zonneschijn, of zoiets. stralend weer. Op weg naar Bonneval aan het einde van het dal

    Wat zullen we erover zeggen. Niet teveel maar….. wat een juweeltje, excellente sneeuwcondities en een mooie entourage. wel weer veel schaduw en behoorlijk koud. Maar alweer te veel gezegd. ( ga er niet heen!!! ;) )

    30 december: Na al het gebikkel in de kou en schaduw , tijd voor zonovergoten pistes, we gaan naar Aussois,bij aankomst baadt het dorpen gebied al in de zon en dat blijft de hele dag zo. Ook hier een snelle lift om uit het dorp weg te komen , daarna allemaal wat trager materiaal. leuk gebied, piste condities zijn opvallend goed, maar de warmte beneden zorgt dat er groene plekken ontstaan op de berg.

    341 december, koffer inpakken en uitchecken , Daarna de terugreis begonnen,maar niet voordat we eerst nog tussenstop in Les Karelis maken. Via een onooglijk weggetje komen we aan bij de parkeerplaats van het dorp, Laatste twee kilometer weg, niet of nauwelijks geveegd. Les Karelis is een station de ski. Maar dan zonder de bijlmerflats a la Tignes- le Lac. Wachtrijen bestaan hier niet, lijkt het. Ook bij de skipas verkoop zit men 4 man sterk te wachten op klanten. Prachtige pistes soms wat ijsballen , maar over het algemeen goede condities. ook hier weer snelle liften het dorp uit. De afdaling naar het dorpje Albanne is schitterend. In de middag wordt het toch echt tijd om de latten in te pakken. We zetten koers richting de bourgogne, alwaar een 5 uur durend sylvester diner de vakantie afsluit.

    Nu maar weer wachten op eind januari .

  • Skimiepie

    Klinkt goed!

  • kootje

    Leuk het eerste verslag!

  • Janneke

    Leuk… ik was door drukte al weer een poosje niet hier geweest, maar ik zal zorgen dat je verslag binnenkort ook in het reisverslagenoverzicht komt te staan.