Zo na een paar jaar afwezigheid, toch weer aan het lezen hier, maar wilde jullie dit berichtje toch niet onthouden… Haal de winterjassen en de ijsmutsen maar alvast uit de kast !
http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3318398/2012/09/18/Kans-op-extreme-winter-door-smeltend-poolijs.dhtml
'Kans op extreme winter door smeltend poolijs'
Strooiwagens in Limburg na hevige sneeuwval in 2011. © anp.
Het record aan gesmolten poolijs zorgt er voor dat we mogelijk een extreme winter tegemoet gaan. In de zomers van 2011 en 2007 smolt er ook een maximale hoeveelheid zee-ijs en de daaropvolgende winters staan te boek als erg koud. Dat meldt Trouw.nl.
Het water van de Noordelijke Poolzee heeft de hele zomer lang de warmte van de zon kunnen absorberen. Deze warmte komt weer vrij in de atmosfeer als in het najaar het ijs weer terug gevormd wordt. De energie die daarbij vrij komt is van invloed op de golfstroom en de bijbehorende winden tussen de koude Noordpool en het warme vaste land van Europa.
Onderzoeker Jennifer Francis van Rutgers University zei tegen de Guardian dat ze nog geen voorspellingen wilde doen, maar dat ze er niet vreemd van op zou kijken. Eerdere onderzoeken wezen uit dat de golfstroom zich verschoven heeft in noordelijke richting. Francis ontdekte onlangs dat de golfstroom ook langzamer gaat. ‘De golfstroom is duidelijke zwakker’ legt Francis uit. ‘Het gevolg is dat de weersystemen minder snel bewegen en langer blijven hangen. Zoiets kan resulteren in een ’weerblok'. Een voorbeeld daarvan is de verschrikkelijke hittegolf in Rusland in de zomer van 2010.'
Volgens Francis werkt een weerblok ongeveer als een file waardoor ook weerpatronen op andere plekken in de wereld stagneren.
Volgens oceanograaf en onderzoeker James Overland van de Universiteit van Washington gaan de veranderingen sneller dan verwacht. Hij verwacht dat door het smeltende poolijs de golfstroom nog langzamer zal gaan en waardoor we in de toekomst vaker met extreme weersomstandigheden te maken krijgen