Kunstsneeuw: dweilen met de kraan open

  • JW

    Verzet tegen steeds meer kunstsneeuw in Alpen

    ANP/Redactie − 04/03/12, 14:32

    Een Duits sneeuwkanon in actie © EPA

    In Duitsland groeit het verzet tegen de oprukkende sneeuwkanonnen. De machines die kunstmatig sneeuw maken voor wintersport, verslinden energie en water, klagen milieubeschermers. Bovendien verstoren de leidingen en voorzieningen het berglandschap, vinden ze.

    De Alpen krijgen steeds later en minder sneeuw door de opwarming van het klimaat. In de voorbije herfst waren de bergen opnieuw langdurig groen en bruin. Vele skipistes stampen daarom sneeuwkanonnen uit de grond. Het Zuid-Duitse Beieren heeft de oppervlakte voor kunstmatige besneeuwing tussen 2003 en 2010 vergroot van 400 naar 700 hectare. De overheid helpt mee met royale subsidies. Sinds 2009 hebben 22 wintersportbedrijven circa 10 miljoen euro steun gekregen voor de kanonnen.

    'Een volstrekt fout signaal om in deze tijd van klimaatverandering alles in Beieren op skitoerisme te zetten', waarschuwt Michael Pröttel van de groep Mountan Wilderness Deutschland. Hij vindt dat de regio vooral zomertoeristen moet aantrekken. ‘Als het warmer wordt, kunnen vakantiegangers de zuidelijke stranden verruilen voor een zonvakantie in de gezonde berglucht van de Alpen.’

    De natuurbeschermers komen nu massaal in actie tegen plannen voor nieuwe kunstsneeuwgebieden bij Brauneck en Sudelfeld. Daar zouden 250 sneeuwkanonnen moeten komen met 17 kilometer leidingen en een damwand van 38 meter hoog. ‘15.000 vierkante meter waanzin’, zo lazen skiërs zondag in blauwe letters in de sneeuw bij Sudelfeld.

    Door de opwarming kunnen zelfs de kanonnen steeds minder vaak worden ingezet. ‘De sneeuwkanonnen zijn slechts een overgangsmaatregel’, vindt Thomas Frey van de Bund Naturschutz in Beieren. ‘Voor Kerstmis hadden de kanonnen voor sneeuw moeten zorgen, maar het was niet koud genoeg.’

    De Alpen zijn de laatste 50 jaar 1,2 graad warmer geworden, tweemaal zo veel als gemiddeld op aarde. Bij een opwarming van 4 graden is er in Beieren nog slechts één berg die gegarandeerd sneeuw heeft: de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland.

    (Trouw)

  • Marinus

    Tsja, zonder sneeuw geen wintersport. In de zomer zijn de alpen ook erg mooi, alleen lastig skiën. Dus een beetje een non-argument.

    Gelukkig mag iedereen z'n eigen mening hebben :D

  • skiester

    Met het verstandig inzetten van sneeuwkanonnen is niet zoveel mis. Verbindingsstukken etc. Onderlaag maken in droog vriesweer zodat er een basis ligt wanneer de eerste sneeuw valt etc.

    Maar dat soms hele skigebieden worden besneeuwd vind ik ook wel een beetje overdreven.

  • Joep

    De hele infrastructuur voor besneeuwing is natuurlijk ook wel heel ontsierend. De kanonnen kunnen ze in de zomer nog weghalen maar die ‘lansen’ die ze er voor gebruiken blijven soms ook wel staan in de zomer. Afgelopen zomer nog in een gebied gewandeld waar die dingen gewoon stonden. Dat is geen fraai gezicht. Maar ja, die skiliften zien er ook niet uit en het terrein dat in de zomer onder de sneeuw vandaan komt is ook niet altijd fraai. Het is een keerzijde van de medaille. En voor de milieubeweging dus een extra stok om mee te slaan. Over de mate van besneeuwing in bijvoorbeeld Ischgl hebben we het aan het begin van het seizoen al gehad. Mijn stelling was toen dat er niet heel veel gebieden zijn waar op zo'n grote schaal gebruikt wordt gemaakt van besneeuwing en dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Dat er op meerdere plaatsen een grootschalige besneeuwingsinfrastructuur wordt gebouwd hoeft nog steeds niet te betekenen dat we bang moeten zijn voor een olievlek die zich steeds verder uitbreidt.

    Het is wel jammer dat in het stuk uit Trouw alleen de tegenstanders aan het woord komen. Ik ben wel benieuwd welke voordelen er zijn voor bijvoorbeeld de lokale economie, werkgelegenheid, tegengaan van ontvolking etc. Niet dat dat per definitie het moedwillig vernielen van mooie natuur rechtvaardigt, maar het is wel een onderdeel van de afwegingen die men maakt.

  • John

    Je moet eens bekijken hoeveel procent van de alpen beskied worden, ik denk dat dat nog geen 1 procent van het totale oppervlakte is. Laat die natuurridders dan lekker in die overige 99 % gaan wandelen en dan wel zonder een lift omhoog te nemen, anders vindt ik dat wel heel hypocriet.

    Groeten Jan

  • n

    Heel goed, een beetje nuance kan geen kwaad Joep.

    De milieubeweging heeft ook een dubbele agenda…… nl. zichzelf in stand houden. Inmiddels is het een economische factor van formaat geworden.

    Nina

  • Marinus

    Heb je een uurtje, moet je deze film eens kijken: http://www.youtube.com/watch?v=YtevF4B4RtQ

  • kootje

    Met Nina eens.

    Overigens zijn die liften in de zomer ook heeeeel erg makkelijk.

    Om nu hele gebieden vol te zetten met sneeuwpalen op plaatsen waar toch al weinig sneeuw valt of door de laagte weinig vorst zal zijn, vind ik ook onzin.

    Het blijft natuurlijk moeilijk om te kiezen waar het investeren in dergelijke gevallen moet stoppen.

    Maar goed die discussie hadden we aan het begin van het seizoen al.

  • Oscar

    > In Duitsland groeit het verzet tegen de oprukkende sneeuwkanonnen.

    In Nederland groeit het onbegrip t.a.v. het verzet tegen de oprukkende sneeuwkanonnen.

    > De machines die kunstmatig sneeuw maken voor wintersport, verslinden energie en water, klagen milieubeschermers.

    De auto's en vliegtuigen, die wintersporters naar steeds verdere oorden zouden moeten brengen, omdat er in Zuid-Duitsland niet meer te skiën valt, verslinden energie en water.

    > Bovendien verstoren de leidingen en voorzieningen het berglandschap, vinden ze.

    Aan landschappelijke lelijkheid is nog geen mens gestorven.

    > In de voorbije herfst waren de bergen opnieuw langdurig groen en bruin.

    Afgelopen februari was het in Zuid-Duitsland in geen tijden zo koud.

    > ‘Een volstrekt fout signaal om in deze tijd van klimaatverandering alles in Beieren op skitoerisme te zetten’.

    De mate waarin de mens invloed heeft op de klimaatverandering is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen.

    > ‘Als het warmer wordt, kunnen vakantiegangers de zuidelijke stranden verruilen voor een zonvakantie in de gezonde berglucht van de Alpen.’

    En die vakantiegangers komen allemaal met van die energieverslindende auto's en vliegtuigen, die anders weg zouden blijven.

    > ‘15.000 vierkante meter waanzin’, zo lazen skiërs zondag in blauwe letters in de sneeuw bij Sudelfeld.

    15.000 vierkante meter hemel op aarde, moeten die skiërs ongetwijfeld gedacht hebben.

    Zo, even de andere kant van het verhaal geschetst (niet noodzakelijk mijn mening).

    Feit is namelijk dat ook in Zuid-Duitsland het wintersporttoerisme een belangrijke economische factor is. Neem je die weg, dan kunnen waarschijnlijk veel acco's de tent sluiten. Acco's waar in de zomer ook mensen hadden kunnen verblijven; een hotel is namelijk geen strandhuisje dat je in de lente even opbouwt en in de herfst weer afbreekt.

    Overigens moet ik de schrijver van het artikel wel gelijk geven in de zin dat sneeuwkanonnen slechts uitstel van executie zijn.

    Ook op dit prikbord moet ik herhaaldelijk lezen dat “Italianen meesters zijn in sneeuwmaken” en “als er geen sneeuw is, dan maken ze het”.

    Echter, bij 4 graden plus wordt sneeuw maken een lastige opgave, je hebt dan vriespuntverhogende chemicaliën nodig.

    Ook erg vreemd: daar doen we dan op een of andere manier niet moeilijk over, maar we protesteren wel tegen schaliegasboringen waarbij mogelijk ook allerlei chemische stoffen in het drinkwater terecht kunnen komen.

    Als inderdaad de aarde blijft opwarmen, zullen sneeuwkanonnen op den duur ook niet meer helpen.

    Maar dan nog blijft de vraag wat de invloed van de mens is.

    Diezelfde mens is van nature helaas bevooroordeeld en zal een eventueel “onafhankelijk onderzoek” zodanig sturen dat deze zijn vooroordeel bevestigd ziet.

    Zie 's lands meest besproken politicus met zijn vurig gewenste terugkeer naar de gulden.

    groeten,

    Oscar.

  • JW

    Het gebruik van chemicaliën t.b.v. kunstsneeuw is toch in de meeste Alpenlanden niet toegestaan ?