JW Schreef:
——————————————————-
> Wat een idioterie daar in Ischgl !
Ischgl is iets meer dan alleen maar een verzameling aaneengesloten pisten die bij elkaar opgeteld iets van 200 kilometer is, zoals La Plagne of Les Arcs dat is.
En de opening aldaar is iets meer dan een sleutel in een slot steken, omdraaien, een deur open maken en een schakelaar van 0 naar 1 zetten.
Sterker nog, de opening van het skiseizoen in Ischgl is voor de plaatselijke bevolking en de bezoekers ongeveer gelijk aan een nationale feestdag.
Wij Nederlanders kijken ieder jaar weer massaal uit naar 29 april omdat we dan 1 keer per jaar in oranje kledij onder het genot van oranjebitter de hele nacht lang ongegeneerd met Nederlandstalige muziek mee mogen lallen en de dag erna de met twee maanden verlate verjaardag van onze koningin mogen vieren door de straten van onze steden om te toveren in een openbare vuilnisbelt (waar ik overigens zelf ook veel plezier aan beleef) zonder daarvoor beboet te worden.
In Ischgl kijken ze uit naar de opening van het skiseizoen waarin mensen van over de hele wereld te gast in het dorp zijn, zelfs de allerduurste hotels hutje-mutje zijn en de duurst betaalde wereldsterren in de openlucht komen optreden.
En dan lees ik hier iets in de trant van “sorry jongens, geen sneeuw dit jaar, we wilden hem maken maar dat mogen we niet meer, probeer het over een weekje nog maar eens!”
Als ik dan denk aan al die afzeggingen, gederfde inkomsten, gemaakte kosten die niet terugverdiend worden, dan zou het best kunnen dat het laten draaien van 500-1000 sneeuwkanonnen economisch gezien voordeliger is.
Als Ischgl failliet gaat, wie gaat zich in dat geval dan te buiten aan idioterie?
> Als de temperaturen te hoog zijn moet je, voor zover mij bekend, ook nog vieze chemicaliën toevoegen.
Ik denk dat dat wel het allerlaatste is waar de gemiddelde Ischgl-ganger aan zal denken.
Moraal van dit verhaal: wintersport in het algemeen en in Ischgl in het bijzonder is vandaag de dag dermate vercommercialiseerd dat dit soort maatregelen helaas nodig zijn.
Ik ben zelf ook hoegenaamd geen fan van deze praktijken, maar ik vrees dat men in Ischgl geen andere keus heeft.
Ook opvallend: over Italië hoor je geen slecht woord over sneeuwkanonnen terwijl ze precies hetzelfde doen: als er geen sneeuw is, dan maken we het.
Overal lees je dat de Italianen meesters zijn in het maken van sneeuw. Ook op dit prikbord. Daar wordt het dus wel geaccepteerd.
Op zo'n moment prijs ik mijzelf (nog) gelukkig dat ze in CH (tot op heden nog) niet zo te buiten gaan aan dergelijke excessen, hoewel je daar helaas ook steeds vaker op “nepsneeuw” skiet, afgelopen februari zelfs nog in het Jungfraugebied.
groeten,
Oscar.