Verslag Lermoos 12 t/m 18 maart 2011

  • Janneke

    Na een weekje half skiën en half snowboarden in Hinterglemm met een groep vrienden wilden we ook nog even graag een weekje met z’n tweetjes weg. Dit keer wilden we ons vooral concentreren op het snowboarden, en dus besloten we dat we niet zo’n heel groot skigebied nodig hadden. Weer een seizoen les op de borstelpiste in Nieuwegein en een paar dagen les in de sneeuw in Hinterglemm is natuurlijk leuk, maar echt leren doe je pas door het gewoon te doen. Uiteindelijk viel onze keuze op het dorpje Lermoos in skigebied Zugspitz Arena. Niet te groot en vooral ook niet te ver weg, fijn omdat dit een korte vakantie zou worden, zaterdag heen en vrijdag weer terug i.v.m. andere verplichtingen.

    En dus boekten we een 2-persoons appartementje in Ansitz Felsenheim (deze had ik nog ergens onder mijn favorieten opgeslagen, nadat iemand dit jaren geleden hier op het forum getipt had).

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYov-aRvTNI/AAAAAAAAAGA/kQIoVTJ6aXE/Felsenheim2.jpg

    https://lh5.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYov_paIQoI/AAAAAAAAAGI/XKU9NyNeEBM/Felsenheim3.JPG

    Felsenheim zoals het er eigenlijk uit hoort te zien…

    Meestal gaan we met de bus of trein op wintersport, en dus volg ik alle adviezen over reisroutes hier op het forum eigenlijk niet zo. Maar dit keer gingen we met de auto, en dus heb ik toch nog even tussen alle adviezen zitten neuzen. Links of rechts Rheinische autobahn maakt volgens verschillende prikkers blijkbaar niet zo veel uit qua drukte. Wij wonen zodanig in Nederland dat we kunnen kiezen, via de A2 naar het zuiden en bij Venlo de grens over (en dan dus verder via de links Rheinische autobahn), of via de A12 naar het oosten en bij Arnhem de grens over (en dus de rechts Rheinische autobahn). Afijn, we kozen ervoor om via de A12 bij Arnhem de grens over te gaan. De hele reis hadden we mooi en zonnig weer en de reis verliep vlot zonder files. Net onder Heidelberg volgden we een tip van het forum hier om de drukte bij Stuttgart te vermijden en namen we de A6 oostwaarts via Heilbronn naar knooppunt Crailsheim, en vandaar de A7 zuidwaarts naar Ulm. Op advies van de website van onze accommodatie verlieten we na Ulm bij Oy-Mittelberg de snelweg om vanaf hier via Pfronten, Vils en Reute de binnendoorwegen naar Lermoos te volgen. Gelukkig maar, want vlak voordat we de snelweg verlieten, gaf de tomtom een file van 3,5 uur aan op de route via Füssen. Binnendoor hebben we aan het eind al met al ook nog een uur langzaam rijdend verkeer gehad, maar toch nog altijd beter dan 3,5 uur stilstaan voor een tunnel. Bij aankomst bleken sommige gasten die dag zelfs 5 uur file gehad te hebben.

    https://lh4.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowKtLLVyI/AAAAAAAAAGM/MgYLRVFB9u4/s640/IMG_1874.JPG

    Uitzicht vanuit de auto op de Zugspitz

    https://lh4.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowPW3MIxI/AAAAAAAAAGU/USn2U_B3WwU/s640/IMG_1875.JPG

    Felsenheim bij aankomst… weinig sneeuw

    De accommodatie Felsenheim heeft een ideale ligging t.o.v de pistes en het dorp: 50 m vanaf de stoeltjeslift Hochmoos Express en 10 minuten lopen naar het dorpscentrum. ’s Ochtends ontbeten we bij Hotel Pechtl aan de overkant van ons complex. Daarna liepen we naar de stoeltjeslift en begonnen we meestal met een paar dalafdalingen over de blauwe 10 terug naar de Hochmoos Express. Vervolgens een paar dalafdalingen over de rode 5a naar de Grubigstein gondel aan de andere kant van het dorp. Deze gondelbaan komt boven op dezelfde plek uit als de Hochmoos. Vervolgens vandaar verder omhoog met de Grubigalm stoeltjeslift om bij restaurant Grubigalm in het zonnetje op het terras een kopje koffie te doen. Na de koffiepauze een paar keer de blauwe 8a en vervolgens met de derde stoeltjeslift Gams Jet helemaal naar boven naar de Grubigstein. Daar deden we een paar keer de blauwe 8 en de rode 4 of soms een stukje rode 6 om uiteindelijk tussen de middag te lunchen bij Grubigalm of bovenaan bij Grubighütte Gipfelhaus. Na de lunch nog een paar keer omhoog naar de Grubigstein om rond drie uur ’s middags met pap in onze vermoeide benen terug te keren naar het dal. Waren de pistes ’s ochtends nog in redelijke staat, ’s middags werd het al gauw papperig en werd het zwaarder en zwaarder. Maar al met al een wonder dat ze ondanks de omstandigheden toch in staat zijn zo’n dalafdaling van genoeg sneeuw te voorzien en open te houden.

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowR6HJNwI/AAAAAAAAAGY/UCeNQjnSzlw/s640/IMG_1877.JPG

    Vanuit de Hochmoos Express (1)

    https://lh4.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowc0Pm0VI/AAAAAAAAAGk/dJtUYvhB9dM/s640/IMG_1878.JPG

    Vanuit de Hochmoos Express (2)

    https://lh6.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowksIxS4I/AAAAAAAAAGs/gBQAlIrTtGY/s640/IMG_1879.JPG

    Vanuit de Hochmoos Express (3)

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowdobeyAI/AAAAAAAAAGo/WtELcLgHVWA/s640/IMG_1880.JPG

    Grubigalm

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYowoq7SdkI/AAAAAAAAAG4/DSoUxyqxeQs/s640/IMG_1881.JPG

    Almabfahrt

    Eenmaal beneden even onze snowboards in het skihok opbergen, boots verwisselen voor wandelschoenen en te voet naar het dorpscentrum om aan de andere kant van het dorp onderaan bij de Grubigstein gondel bij après-ski bar de Lahme Ente binnen of bij de schirmbar buiten even een biertje te drinken. Daarna liepen we weer terug naar ons appartement om even een uurtje uit te rusten, te douchen, om te kleden en in de avond weer terug naar het dorp te lopen om ergens een hapje te eten. We hebben een paar keer gegeten bij de Bauernstube (echt een aanrader, vooral de lamskoteletjes) en bij pizzeria Roma (simpel, goed en goedkoop). Reserveren is aan te raden, want bij beide restaurants moesten wij vaak een half uur tot drie kwartier wachten voor er een tafeltje beschikbaar was.

    https://lh4.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYoxMDQRFcI/AAAAAAAAAHc/0dTFGblEDfo/s640/IMG_1889.JPG

    Pistes tussen de bomen

    https://lh5.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYoxs633e3I/AAAAAAAAAIA/TlLD15-8t7U/s640/IMG_1895.JPG

    Lahme Ente

    Zondag tot en met woensdag waren de condities vrijwel gelijk: zonnig, klein briesje, 9 à 10 graden. ’s Ochtends redelijke sneeuw, ’s middags pap, maar nergens ijsplaten. Omdat we elke dag dezelfde pistes meerdere malen deden, leerden we de pistes steeds beter en beter kennen, kregen we meer zelfvertrouwen, en ging het boarden steeds makkelijker en sneller en kostte ons steeds minder moeite. Moesten we de eerste dag nog 6 tussenstops tijdens een afdaling maken om uit te rusten, de laatste dag deden we dat met 2 of hooguit 3 tussenstops. Zo zie je maar hoeveel je in een paar dagen vooruit kan gaan.

    Op woensdag wilden we een keer gaan lunchen bij de Wolfsrathauser Hütte. Deze is alleen bereikbaar via een offpiste paadje (wat volgens de liftbediende wel lastig was, maar toch ook door veel snowboarders werd gedaan). Zo gegegd, zo gedaan…. dus niet! Dwars over een steile zwarte (off)piste liep een traverse-spoor. Met ski’s al lastig maar te doen. Voor ons onervaren snowboarders echter niet. Halverwege de traverse kwamen we noodgedwongen tot stilstand. De helling was ook nog eens veel te steil om steppend op één been verder te gaan. Dus board los en onder de arm. Maar lopend was helemaal niet te doen. Bij elke stap moesten we onze tenen in de berg schoppen om niet weg te glijden, zo steil was de helling. Bij elke stap was ik bang om weg te glippen en naar beneden te vallen. Uiteindelijk besloten we om niet nog meer risico’s te nemen en de hut te laten voor wat het was. Op deze steile helling het board losmaken was al lastig. Maar al zittend weer vastmaken was nóg lastiger. Na een paar minuten rusten om weer op adem te komen van de vermoeidheid en toch ook wel een beetje van de adrenaline door de angst uiteindelijk de resterende zwarte piste afgerutscht, iets anders zat er niet op. Na ongeveer 100 meter recht naar beneden rutschen kwamen we gelukkig weer op een rode piste en konden we opgelucht verder afdalen. Ik moet toegeven dat we ons onverwacht in een zeer benarde situatie bevonden en ben blij dat het goed is afgelopen. Eén misstap tijdens die traverse op die zwarte piste, en we waren naar beneden gerold… ik moet er niet aan denken hoe dat afgelopen zou zijn.

    https://lh5.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYoxgFp-OpI/AAAAAAAAAHs/NTQpMifDpbM/s640/IMG_1892.JPG

    Uitzicht op Felsenheim met daarachter een groen dal en kale Zugspitz

    https://lh6.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYoxiMsPbbI/AAAAAAAAAH0/8sS47couYKQ/s640/IMG_1894.JPG

    Uitzicht op Lermoos

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYow0jx64YI/AAAAAAAAAHA/NJmAqVdpHCI/s640/IMG_1883.JPG

    Woensdagmiddag … donkere wolken in aantocht

    Donderdag, onze laatste dag, sloeg het weer om. Toen we die ochtend wakker werden, viel de regen met bakken uit de hemel. De sneeuwgrens zou die dag rond de 2000 m liggen. Dus alleen de allerhoogste pistes bovenaan op de Grubigstein zouden verse sneeuw krijgen, daaronder viel alleen maar regen. Voor het eerst in jaren hebben we tijdens de wintersportvakantie uitgeslapen. Rond 10 uur zagen we mensen van de pistes terugkomen, doorweekt van de regen. We besloten om vandaag het boarden te laten voor wat het was en met het boemeltreintje (gratis op vertoon van Gästekarte of skipas), naar Garmisch-Partenkirchen te gaan. Ook daar regende het helaas pijpenstelen. Dus na een paar sportwinkels in en uit, ook nog even bij Conrad binnengeweest, en een flink stuk apfelstrudel met vanillesaus bij de konditorei, zijn we maar weer met de trein terug naar Lermoos gegaan. Daar hebben we alvast onze koffers ingepakt, de bindingen van onze snowboards losgeschroefd en de auto ingepakt en zijn we die avond nog een keertje bij de Italiaan gaan eten.

    https://lh3.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYoyA6ptkSI/AAAAAAAAAIc/eVF6qqH5I6k/s512/IMG_1902.JPG

    Apfelstrudel in Garmisch-Partenkirchen

    Vrijdagochtend voor de laatste keer ontbeten bij Pechtl en om 10 uur aan de terugreis begonnen. Hadden we op de heenreis nog zonnig weer en konden we bij elke tussenstop buiten een kopje koffie doen en ons broodje eten, terug hadden we de hele reis regen, van begin tot eind. Met veel regen en her en der files die we dankzij de tomtom nu en dan wisten te vermijden, kwamen we om 8 uur die avond thuis.

    We kijken weer terug op een heerlijke vakantie. Ja, er lag minder sneeuw dan we van andere vakanties gewend zijn, maar al met al was het nog goed te doen, en we hebben heerlijk weer gehad. Lermoos is trouwens een leuk dorpje. Er gaat aan beide uiteinden van het dorp een lift omhoog. Ergens tussen die twee liften iets boven het dorp ligt de skischool voor de kleintjes. We zijn er een keertje langsgelopen, maar het is ons een raadsel hoe je daar op een makkelijke manier vanuit het dorp komt. Het dorp heeft diverse eetgelegenheden, die in de vakantieperiodes vast druk bezocht worden, maar buiten de vakanties worden alleen de Bauernstube en de pizzeria druk bezocht. Verder krijg ik een vaag vermoeden dat ze in Oostenrijk het loungen hebben ontdekt. In januari troffen we al een nieuwe lounge bar in Hinterglemm aan, en ook hier in Lermoos is een wine lounge/cocktail bar/restaurant met wifi service.

    Facts & figures:

    Afstand vanaf Utrecht

    825 km

    Skigebied

    Lermoos: 33 km pistes, 9 liften, hoogte 1000-2200 m

    Zugspitz Arena incl. Zugspitz en Garmisch-PK: 148 km pistes, 55 liften, hoogte 1000-2965 m

    Prijs skipas

    6-daagse skipas: normaal € 189,50 / laagseizoen € 142,50

    Met de skipas kun je gratis gebruik maken van de skibussen tussen de verschillende dorpen en van het boemeltreintje naar Garmisch-Partenkirchen.

    Drinken

    Lermoos staat nou niet bepaald bekend om de après-ski, maar is vooral bekend als familiegebied. Maar voor wie wil après-skiën is er de Lahme Ente (onderaan bij de Grubigstein gondel). Er zijn nog 2 schirmbars (bij de Grubigstein gondel en bij de Hochmoos Express) maar daar is buiten de vakanties praktisch niemand te vinden. Bij de Lahme Ente is het gezellig druk van ongeveer 4 tot 7 uur. Daarna loopt de tent leeg omdat iedereen in het dorp gaat eten. ’s Avonds vanaf ongeveer 10 uur loopt de tent weer vol en blijft open tot in de vroege uurtjes.

    Verder is er een moderne wine lounge/cocktail bar met wifi waar je ook kunt eten.

    Eten

    Je kunt simpel maar lekker eten bij pizzeria Roma. Een pastagerecht kost gemiddeld € 7,50, een pizza € 8,50. Met z’n tweetjes bruchetta vooraf, dan pasta of pizza, en een halve liter karaf wijn kost € 25. Bij de Bauernstube kun je erg goed eten voor weinig geld. Een zeer uitgebreide kaart met vlees, vis, gevogelte, wild, grillgerechten en diverse specialiteiten. De lamskoteletjes kosten € 14,50 (en dan krijg je er maar liefst 7 stuks, met daarbij bijv. bratkartoffeln en speckbohnen). Lermoos heeft ongeveer 20 restaurants (de hotels meegerekend) maar buiten de vakanties om zijn deze bijna allemaal leeg en verlaten. Bij de Bauernstube en Roma was het elke avond gezellig druk.

    Op de piste kun je lekker eten bij Grubigalm (boven bij de Grubigalm stoeltjeslift) en bij Grubighütte Gipfelhaus (boven bij de Gams-Jet stoeltjeslift). Bij Brettalm (boven bij de Hochmoos Express stoeltjeslift/Grubigstein gondel) kun je beter niet gaan eten, dit lijkt wel een gaarkeuken en zo smaakt het eten ook.

  • Snowy

    Onvoorstelbaar dat je met zoveel groen toch nog “gewoon” kunt wintersporten. Ik heb het zelf vorige week ook meegemaakt. De foto richting Zugspitze spreekt wat dat betreft boekdelen! We mogen de uitvinder van het sneeuwkanon wel dankbaar zijn, anders was het prutsen op de hoogste pistes geworden.

    Heb je niet overwogen om de laatste dag ipv apfelstrudel eten nog naar het Zugspitzplatt te gaan? Daar zal het zeker wel gesneeuwd hebben…

  • Ewald

    Leuk verslag.

    Ben het wel met Snowy eens: De uitvinder van het sneeuwkanon verdient in elke laaggelegen wintersportplaats een standbeeld.

    Trouwens vreemd om de foto's van het dal te zien.

    We zijn driemaal in die buurt geweest (ook in minderen sneeuwjaren) maar zo groen heb ik het echt nog nooit gezien.

  • Helga

    leuk verslag! ik ben er enkele jaren geleden ook geweest en toen waren de condities ook niet zo best, maar zo groen als op jouw foto's was het toch ook weer niet…. ben het met de rest eens: leve de sneeuwkanonnen!

  • Janneke

    Jullie hebben het allemaal over die sneeuwkanonnen, maar echt waar, tot mijn eigen verbazing hebben ze die de hele week niet gebruikt. Alle sneeuwkanonnen stonden keurig bij elkaar geparkeerd op een verzamelplek en dus niet langs de piste opgesteld. Wel vertelde iemand ons dat al vanaf het begin van het seizoen, elke keer zodra er sneeuw valt, er heel veel sneeuw van naast de pistes naar de pistes zelf wordt verschoven en verdeeld. Hoe meer sneeuw op de pistes, hoe beter. Dus zo wordt de sneeuw op de pistes kunstmatig opgehoogd met echte verse sneeuw, beter dan met kunstsneeuw uit die sneeuwkanonnen. Ik denk ook dat juist daarom er naast de pistes bijna geen sneeuw meer ligt, en op de pistes zelf nog aardig wat.

    Wat betreft ons dagje Garmisch-Partenkirchen, we hebben inderdaad overwogen om naar de Zugspitzplatte te gaan. Maar we hadden op de pistekaart gezien dat je hier eigenlijk alleen maar sleepliften hebt (8 sleepliften en 1 stoeltjeslift). Dat is voor ons snowboarders nou niet echt een pretje, en daarom hebben we het maar zo gelaten.

  • Snowy

    Janneke Schreef:

    ——————————————————-

    > Jullie hebben het allemaal over die sneeuwkanonnen, maar echt waar, tot mijn eigen

    > verbazing hebben ze die de hele week niet gebruikt. Alle sneeuwkanonnen stonden keurig bij

    > elkaar geparkeerd op een verzamelplek en dus niet langs de piste opgesteld.

    Dat verbaast me niets: ik heb eens gelezen dat er een afspraak met de boeren gemaakt is in diverse landen dat vanaf 15 maart geen sneeuwkanonnen meer gebruikt worden. Anders ligt er eind april nog steeds sneeuw op hun weidegronden en kan het vee niet naar buiten. Daarnaast moet het natuurlijk ook koud genoeg zijn om de sneeuwkanonnen te kunnen gebruiken en 9 à 10 graden is iets teveel van het goede…

    > Wat betreft ons dagje Garmisch-Partenkirchen, we hebben inderdaad overwogen om naar de

    > Zugspitzplatte te gaan. Maar we hadden op de pistekaart gezien dat je hier eigenlijk alleen

    > maar sleepliften hebt (8 sleepliften en 1 stoeltjeslift). Dat is voor ons snowboarders nou

    > niet echt een pretje, en daarom hebben we het maar zo gelaten.

    Dat is voor snowboarders inderdaad lastiger. Ik zou het als skiër nog wel voor lief nemen.

  • skiester

    In Zwitserland weet ik dat er regels zijn wb maximaal watergebruik. De sneeuwkanonnen mogen maar een bepaalde hoeveelheid water per seizoen gebruiken, en met zo'n slechte winter is dat in maart wel op. Sowieso staan ze meestal aan het begin seizoen te brullen om een ondergrond te maken… Ik heb ze trouwens overal zien schuiven naast de piste: ze maken dan bergen sneeuw: zo'n berg smelt veel minder snel (de sneeuw houdt de sneeuw koud) en die kunnen ze dan iid gebruiken om dunne plekken mee te bedekken.

  • Janneke

    Klopt, die bergen sneeuw hebben wij ook gezien.

    Maar wat betreft dat water voor die kanonnen, dat halen ze toch uit reservoirs die ze er speciaal voor aanleggen? In skigebieden zie je tegenwoordig her en daar naast de pistes overal van die kleine meertjes speciaal als reservoir bedoeld. Dan maakt het toch niet uit hoeveel water ze gebruiken, is toch regen- en smeltwater.

  • Marco-tje

    > Janneke Schreef:

    >

    > https://lh4.googleusercontent.com/_bJxBhqzni4M/TYo

    > wKtLLVyI/AAAAAAAAAGM/MgYLRVFB9u4/s640/IMG_1874.JPG

    >

    > Uitzicht vanuit de auto op de Zugspitz

    Dit is niet de Zugspitze!

  • Janneke

    Hihi, je hebt helemaal gelijk, ach ja, hier moesten we nog bijna een uurtje rijden, een paar bergen eerder dus… wat suf van me :S