Hoi Raffie,
voordat ik mijn verhaal begin, eerst een paar dingen:
1. Er heerst(e:?) op dit prikbord een tendens om niet meer (positief) over CH te schrijven:). Meest genoemde reden: het beschermen van een stukje Alpen tegen het massatoerisme waaraan met name de Oostenrijkse en Franse Alpen ten prooi zijn gevallen.
2. Als het kerst 2009 is, zul je deze prik hier niet meer terugvinden. Bookmark deze dus of gebruik het archief van dit prikbord.
3. De komende tijd komen er veel prikkers terug uit CH en AT; zij zullen wrs. hun ervaringen hier posten (variërend van “het was tof” tot complete Tolkien-romans).
> Serfaus spreekt ons erg aan, dan heb je een idee wat we zoeken.
Dat idee heb ik dus niet:
1. ik ben daar nog niet geweest
2. zelfs al ben ik daar wel geweest, dan kan ik nog niet afleiden wat Serfaus voor jou zo bijzonder maakt.
Met je eerdere prik kan ik meer uit de voeten.
—we moeten leren skieen
Kan in beide landen. Aangezien je pas kerst 2009 weg wilt, raad ik je aan alvast les te nemen op een indoor skibaan. Niet alleen heb je dan meer ervaring als je t.z.t. in de sneeuw staat, maar haal je ook meer uit een gebied zoals bv. Serfaus.
—mooi chalet
Hebben ze in beide landen.
—gezelligheid
—Apres ski
Ik neem die twee even samen.
Beide zijn persoonlijke begrippen. Ik vond Zermatt erg gezellig, met als après bv. live band in de Hennu Stall of lekkere Glühwein in de Papperla Pub of dat Vikingschip onder de brug van de Gornergratbahn. Maar ook een duik in een zwembad is voor mij après-ski. 's Avonds een dorp waar je lekker door kunt wandelen zonder dat je a la minute wordt geterroriseerd door muziekinstallaties waaruit “foute” après-ski muziek komt.
In Grindelwald is het allemaal wat minder op dat gebied. Wengen is net als Zermatt autovrij, dat geeft een wintersportplaats ook gezelligheid.
Klosters heinner ik me als een leuk dorp, waar je echter niet voor de après-ski in de kroeg moet zijn.
Sowieso is après-ski in CH veel minder “carnavalesk” dan in AT (lees: “met zijn allen in de kroeg op skischoenen dansen op nummers over drank, ijsberen en de mooiste aars ter wereld”).
—winkels
Als het om je dagelijkse boodschappen gaat om bv. 's avonds je maaltijd te koken, dan zal AT wellicht wat goedkoper zijn. Kan daar geen uitsluitsel over geven, heb nl. meestal onderdak in hotels.
Als het om funshopping gaat, is CH wellicht een geschiktere plaats om overtollig geld kwijt te raken, zeker als ik de prijskaartjes naast die klokjes in Zermatt mag geloven…
—restaurant, schaatsen en van alles te doen.
Restaurants zijn in beide landen in allerlei soorten en maten te vinden. Elk gebied heeft zijn eigen traditionele keuken waar je wel of niet van houdt. CH heeft mij tot op dit moment nog nooit teleurgesteld.
Elke zichzelf respecterende wintersportplaats heeft wel een schaatsbaan. In Zermatt zijn er zelfs drie. Davos heeft de grootste van Europa en in Grindelwald is bij de boeking van je acco de toegang tot de schaatsbaan en het daaraan verbonden grote indoor sportcentrum inbegrepen. In Zell am See kun je uiteraard op het bevroren meer schaatsen (wellicht ben je getuige van ijszeilers).
Randactiviteiten: verschillen erg van plaats tot plaats, maar een sportcentrum en een Rodelbahn zijn bv. in vrijwel elk dorp wel aanwezig. Grindelwald is “luge capital of Europe” met diverse sleeroutes van wel 15 km en 1500 meter hoogteverschil. In Igls (bij Innsbruck) kun je met een bobslee door het ijskanaal. Plaatsen als Davos en Klosters hebben ook veel langlauf- en wandelmogelijkheden, dat geldt ook voor de Skiwelt Wilder Kaiser (hier vindt elk jaar een langlaufmarathon plaats).
Tja, en dan blijven er nog overeenkomsten en verschillen over zoals:
* in CH houd je veel meer euro's over (je spendeert er alleen veel meer “Alpendollars” = franken)
* betalingsverkeer in CH vond ik wat eenvoudiger dan AT; zo betaal ik in CH mijn skipassen met PIN
* liften in CH gemiddeld minder modern dat AT (ja, ik weet het, Zermatt is een uitzondering)
* voor beide landen heb je een Vignette nodig, in CH is deze duurder dan in AT maar wel een jaar geldig
* in CH strenge controles op te hard rijden (berucht: camera's Hauenstein bij uitrijden tunnel!) en hoge boetes bij geconstateerde overtreding
* in AT is te hard rijden ook een milieudelict
* CH is in het algemeen eenvoudiger te bereizen dan AT (gegarandeerd niet in de file bij München:)), wel moet je voor sommige gebieden de auto een stukje op de trein zetten (bv. Autoverlad Lötschberg naar Zermatt) en zijn sommige plaatsen (Zermatt, Wengen) autovrij
Ik hoop je geholpen te hebben, anders even de reacties van andere prikkers afwachten.
Viel Erfolg,
Oscar.