Mogelijk veel sneeuw rond kerst!

  • CS

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/wintersport/22157517/__Mogelijk_veel_sneeuw_rond_kerst___.html

    vr 20 dec 2013, 13:22 | 1 reactie

    Mogelijk veel sneeuw rond kerst!

    De kerstvakantie gaat beginnen en dus zullen veel Nederlanders weer richting de Alpen trekken. Hoogste tijd dus voor een weerupdate.

    Gisteren is er voornamelijk in het zuidwestelijke alpengebied al wat sneeuw gevallen en ook vandaag valt er hier boven de 1500 meter nog wat sneeuw bij. Van een echte dump is geen sprake, behalve in het uiterste zuiden van de Franse Alpen. Later op de dag trekt het neerslaggebied iets oostelijker en kan het ook in het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk licht sneeuwen. Meer dan 10-15 centimeter zal hier echter niet vallen.

    Zaterdag trekt de bewolking weg en wordt het met name in het noordelijke alpengebied zonnig. In het zuid-oosten blijft de bewolking langer hangen. Zondag neemt de bewolking dan vanuit het westen weer toe en hier kan dan ook wat neerslag vallen. In het oostelijke alpengebied blijft het droog en is het halfbewolkt.

    Kijken we naar de lange termijn, dan is het nog erg onzeker wat er met de kerstdagen gaat gebeuren in het alpengebied. Het lijkt erop dat de noordalpen eerst te maken krijgen met föhn, terwijl de zuidalpen kouder blijven. Vanaf kerstavond is er dan een scenario mogelijk waarbij er zich boven Italië een storing ontwikkelt die veel sneeuw gaat brengen in het gehele alpengebied. Het is echter nog lang niet zeker dat ditz gaat gebeuren. Als de storing boven Italië uitblijft is de kans groot dat de Alpen gewoon in een zuidwestelijke stroming blijven met wisselvalligheid, warme temperaturen en een hoge sneeuwgrens.

    De kerstman zou zo maar eens veel sneeuw achter kunnen laten, maar het wordt duimen voor iedereen die op wintersport gaat!

    Bron: Nederlandse Ski Vereniging/Wintersport.nl

  • JW

    Die sneeuw ligt er inmiddels op veel plaatsen.

    Met als mede-resultaat lawinerisico 4, en een grote hoeveelheid lawine-ongevallen.

  • Joep

    Het was heerlijk: eerst was alles groen met alleen kunstsneeuwpistes. Daarna een halve meter sneeuw in het Dorp en meer dan een meter op de berg. Vooral vrijdag de 27e was een van de meest fantastische dagen die ik ooit heb gewintersport. Kaiserwetter met zo'n dik pak verse sneeuw!!! In Obersaxen-Mundaun waren we trouwens. Spontaan nog een paar dagen bijgeboekt en tot donderdag 2 januari gebleven (:D

  • kootje

    Gelijk had je!